Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnie ?

Praca w kuchni zabiera nam dużo czasu każdego dnia. Mycie, obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie i znowu mycie. Każda z tych czynności może być przyjemniejsza kiedy kuchnia będzie ergonomicznie zaprojektowana.

Gotowanie nie musi być przykrym codziennym obowiązkiem. Może być przyjemnością, lecz by to osiągnąć kuchnia musi być urządzona w taki sposób by nie utrudniać codziennych czynności, a wręcz je usprawniać. Ergonomiczna kuchnia pomoże skrócić czas potrzebny na przygotowanie posiłków nawet o połowę.

Codzienne przygotowywanie posiłków oznacza powtarzanie tych samych czynności. Zakupione produkty wkładamy do lodówki gdzie czekają na swoją kolej . Kiedy są potrzebne, wyjmujemy je, myjemy, kroimy gotujemy, smażymy  lub pieczemy.

Ta sekwencja czynności jest podstawą do stworzenia wygodnej kuchni. Zgodnie z zasadami ergonomii, praca w kuchni powinna być ułożona w tzw. trójkącie roboczym, a najważniejsze urządzenia, tj. kuchenka, lodówka i zlew powinny tworzyć blaty tego trójkąta.

 

Ergonomiczna kuchnia – NAJWAŻNIEJSZE 5 STREF!

W kuchni wyróżniamy następujące strefy: zaopatrzenie (lodówka), przechowywanie (naczynia, szklanki, sztućce), zmywanie (zlew, zmywarka), przygotowywanie (blat, deski, miski, mikser, przyprawy) oraz gotowanie (kuchnia, piekarnik, mikrofalówka,). Miejsca te powinny być ustawione w powyższej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej przeciwnie).

Wszystko zaczyna się od wyjęcia rzeczy potrzebnych do gotowania. Przy drzwiach wejściowych, powinna być lodówka lub szafka do przechowywania żywności. Obok lodówki potrzebne jest miejsce na zakupy oraz blat do czyszczenia, krojenia i obierania produktów wyjętych z lodówki.

Bezpośrednio przy niej powinien znajdować się zlew, w którym będziemy mogli wszystko umyć. Wygodnym rozwiązaniem jest umieszczenie pod nim pojemnika na śmieci. Rozwiązanie to pozwala na łatwiejsze utrzymanie czystości w kuchni.

Po drugiej stronie zlewu dobrze jest umieścić blat, na którym będziemy przygotowywać jedzenie do gotowania. Ponieważ jest to zazwyczaj główne miejsce pracy, blat ten powinien być odpowiednio długi by zapewnić komfort. Jeśli planujesz sekwencję szafek na górze, wygodnie jest przechowywać przyprawy nad tą częścią blatu.

Kolejnym elementem jest piec i piekarnik. Nad nimi oczywiście montujemy okap, dzięki któremu zniwelujemy nieprzyjemne zapachy w domu. Całość dopełni miejsce gdzie będziemy mogli układać tymczasowo naczynia.

 

Czy kształt kuchni wpływa na ergonomie?

W zależności od kształtu i wielkości pomieszczenia – każda kuchnia będzie wyglądać inaczej. Bo oprócz lokalizacji poszczególnych urządzeń, ważna jest również odległość między nimi. W małych kuchniach czasem redukujemy je z konieczności, ale w dużych nie warto ich zwiększać, zaoszczędzimy sobie niepotrzebnego biegania.

Jeśli to możliwe, ustawmy szafki w kształcie litery U , szafki w kształcie litery G (z wyspą) lub wybierzmy układ w L. Najmniejszym komfortem cechuje się kuchnia jednorzędowa. W takim przypadku warto stworzyć  tzw. trójkąt roboczy lodówko -suszarko-gotowarki był tak kompaktowy, jak to tylko możliwe.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Projekt ogrodu
Jak zaprojektować ogród?

Przełom wiosny i lata to najlepszy moment na rozpoczęcie prac w ogrodzie. Zagospodarowanie terenu jest ważne, i już na etapie...

Zamknij